Miłość i zdrada | Błąd
Temat: ARCHIWUM - Ziółka Pani Izy Frąckiewicz ...Lecznicza nalewka jarzębinowa / jarzębiak Trunek o wyczuwalnym aromacie jarzębinowym, z zawartością alkoholu 50 % Jakość nalewki zależy w dużej mierze od jakości owoców jarzębiny i okresu zbioru owoców. Owoce jarzębiny należy zbierać w listopadzie, grudniu, wtedy to owoce tracą cierpkość i gorycz. Jarzębinę przed użyciem do sporządzania nalewki należy wysuszyć i sparzyć kilkakrotnie wrzątkiemâÂÂ. Przepis na jarzębiak (znajduje się też w książce âŸJak gotowaćâ Marii Disslowej z 1932 roku) : âŸZerwać jagody jarzębiny, gdy są nieco zważone mrozem, wtedy tracą cierpkość. Włożyć jarzębinę do miski, wstawić do ciepłego piecyka, aby przewiędły jagody, gdyż nabiorą więcej słodyczy, wsypać je potem do gąsiora, nalać spirytusem. Po 1/2 roku jest wyborną wódką, bardzo mocną i pięknego koloru. Można do tej... Źródło: taniekserowanie.home.pl/forumezo/viewtopic.php?t=86
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plnvm.keep.pl
|