Miłość i zdrada | Błąd
Temat: Piwo - recenzje, odkrycia, dyskusje Zaciekawiłem się domową produkcją piwa
Czytam już od dłuższej chwili i mi się podoba!
Ktoś praktykuje? Źródło: pentax.org.pl/viewtopic.php?t=11290
Temat: Z życia Kolekcjonera ...Niewodniczańskiego na szefa produkcji, to Mateusz musiał wyjść z browaru. W cywilizowanych krajach jest nie do pomyślenia, by w tej samej organizacji publicznej albo prywatnej było dwóch braci. Taka sytuacja z bliźniakami Kaczyńskimi na czele państwa jest w świecie cywilizowanym nie do pomyślenia. Gdy przeszedłem na emeryturę, Mateusz mógł zostać członkiem rady nadzorczej naszego holdingu i zajął się tam operacjami finansowymi, a produkcją piwa zaczął zarządzać średni syn, Jan.
Mateusz od pewnego czasu kolekcjonuje nowoczesną grafikę i malarstwo, ale nie kartografię. Kupuje niewiele, za to bardzo dobre, bardzo drogie rzeczy, które zresztą są najlepszą inwestycją. Gdy zbiera się tak jak ja, dążąc do stworzenia kompletnej kolekcji tematycznej, trzeba kupować wiele rzeczy, o których od razu wiadomo, że z czasem będą drożeć bardzo wolno. Ale trudno - to... Źródło: wykrywacze.nazwa.pl/forum/viewtopic.php?t=3396
Temat: Symulator produkcji piwa. Jak zrobić ? Napisz dokładnie o co biega, bo ja niewiem jak wygląda produkcja piwa. Źródło: forum.gmclan.org/index.php?showtopic=10880
Temat: Historia Chorzowa, cz. VIII - Chorzowskie browary Witam wszystkich
Oprócz browarów, produkujących własne piwo, istniały w mieście składy, hurtownie i rozlewnie reprezentacyjne browarów zarówno miejscowych jak i spoza Chorzowa.
W związku z masową produkcją piwa i zwiększającą się jego konsumpcją konieczne stało się zapewnienie płynności dostaw, aby piwo na czas mogło trafiać na stoły swoich smakoszy. Prywatni przedsiębiorcy zakładali więc zamiejscowe składy firmowe browarów ( magazynujące i dystrybuujące piwo wyłącznie jednego browaru ), bądź hurtownie, które miały podpisane umowy z wieloma browarami.
Poniżej przedstawiam niektóre z nich :
Buchwald... Źródło: forum.chorzow.slask.pl/viewtopic.php?t=425
Temat: p. Grotkowska - MSE ...bo koszt żeby produkować jedno piwo jedna więcej jednostka kapitału kosztuje 3 jednostki pracy. Przy maśle będzie kosztować tylko 2,5.
b) FAŁSZ, skoro kraj ma względnie większy zasób pracy (1 w opozycji do 2/5), to będzie eksportował bardziej pracointensywny produkt, czyli piwo, a importował masło.
c) FAŁSZ, zgodnie z tw. Rybczyńskiego wielkość zmian będzie następująca: [produkcja masła] < [kapitał=0] < [praca>0] < [ produkcja piwa]. Tutaj też nie jestem pewien...
4.
a) FAŁSZ, bo powinno być: M>K>L>F.
b) PRAWDA zgodnie z tw. Stolpera-Samuelsona.
c) FAŁSZ, bo pF spadnie, więc chyba zmiany wielkości będą następujące: r>pM>pF>w. Ale nie jestem pewien, czy faktycznie pF spadnie...
5.
a) FAŁSZ, bo np. Holandia jest mniejsza niż Madagaskar, a raczej w Holandii jest więcej firm.
b) FAŁSZ, to produkcja może wzrosnąć, ale... Źródło: razem.waw.pl/forum/viewtopic.php?t=4661
Temat: Komiksy które najbardziej polecamy ...wyjątkowe perypetie i dramatyczne przeżycia przeplatają się w historii życia Władców chmielu. Niestety wydano tylko 5 tomów.
Miasteczko Dorp, w Belgii. Rok 1854. Losy pierwszego z pięciu pokoleń piwowarów, które w ciągu 150 lat, jedno po drugim, zbudują potężne imperium "Browary Steenfort". Młody Karol Steenfort, uciekając przed biedą z rodzinnego miasteczka, zostaje nowicjuszem u zakonników zajmujących się produkcją piwa. Przyłapany na potajemnych spotkaniach z dziewczyną z wioski - Adrianną, zmuszony jest opuścić zakon. Wraca do rodzinnych stron i tam, z pomocą przyjaciela, zakłada swój własny browar. Mimo początkowych sukcesów, perspektywy rozwoju młodego browaru są nikłe. Z miłości do browaru, Karol przyjmuje haniebną propozycję poślubienia córki zamożnego browarnika, porzucając Adriannę...
Przykładowe... Źródło: linuxpl.com/~ebooki/viewtopic.php?t=8718
Temat: Zawiercie jakiego nie znamy ...się w 1891 roku. W kolejnych latach tj 1895, 1899, 1902, 1906 cały czas jako właściciel widnieje Moszek Leiba Herzberg. W 1899 produkuje 16 tys. wiader piwa. ostatnia wzmianka która mam pochodzi z 1912 roku (Kalendarz Zagłębia Dąbrowskiego - wiele ciekawych informacji) i tutaj jest już Herzberg Moszek i S-ka. Później rzeczywiście w księgach adresowych można znaleźc M. Herzberg skład piwa na ulicy Towarowej. Nie wiadomo zatem kiedy zakończyła się produkcja piwa i czy to ta sama osoba co w latach trzydziestych.
Co do Kromołowa to jestem w posiadaniu kilku zdjęc przedstawiającyc browar. Nie przypuszczałem że jego rodowód jest aż tak stary. jako zakład przemysłowy jest wspomniany dopiero w 1900 roku.
rzeczywiście w Sulikowie w byłym browarze była rozlewnia piwa i WWG. Rozlewano tam piwo z Będzina. Rozlewnie piwa w latach 50-70 były również (niestety nie wiem jakiego, bo ich nie... Źródło: forum_old.jurapolska.com/viewtopic.php?t=1781
Temat: Polacy odkryli bogato wyposażony, egipski grób sprzed niemal ...się też ciekawe przedmioty, jak np. kamienna łyżeczka z rękojeścią w kształcie krokodyla. Naukowcy nie mają pewności, ale podejrzewają, że były to wota składane bóstwu lub władcy. Zabytki datuje się na sam początek państwa egipskiego, około 3 tys. lat p.n.e.
Dotychczas w Tell el-Farcha odkryto też najstarsze egipskie centrum browarnicze. W tegorocznym sezonie naukowcy znaleźli tam kolejny browar. "Wygląda na to, że produkcja piwa, która rozpoczęła się ok. połowy czwartego tysiąclecia, była tam dość mocno zaawansowana" - podkreśla archeolog.
Tell el-Farcha to także cmentarzysko. Polacy przebadali tam kilkanaście tradycyjnie wyposażonych grobów. Najciekawszy z nich pochodzi z początku drugiej dynastii (około 2,9 tys. lat p.n.e). Był przykryty potężną nadbudową ceglaną i był stosunkowo duży - mierzył dziewięć na prawie... Źródło: kpscuj.fora.pl/a/a,48.html
Temat: ...krajem jaki moge sobie wyobrazic , mamy najpiekniejsze dziewczyny na swiecie mamy , piekne gory lasy oraz jeziora .Poprostu wypasiona historie zawsze walczylismy o swoje. nie dziwie sie w sumie iz amerykanow nie ucza o polskiej historii oni w sumie niczego wielkiego nie dokonali jako sila zbrojna i mam wrazenie ze uczac sie naprzyklad o bitwie pod gronwaldem o monte casino bylo by im cholernie wstyd proste z polakami sie nie zadziera do tego drodzy panowie i panie polska produkcja piwa jest najlepsza na swiecie na receptorze pilsnera byl konkurs ogolno swiatowy na najlepsze wyprodukowane piwo i wygrala poslka , bo my mamy najlepsza na swiecie wode ostatnio ogladalem w kinie "wojna swiatow" tam byl motyw ze kosmici zaatakowali ziemie i tam ludzie uciekali i uciekali i tak wewnetrznie czulem ze ja bym wyszedl przed dom wzial sobie flaszke z jakiegos trupa AK siadlbym sobie i bym szczelal w nich dopoki by mnie nie rozwalili... Źródło: tbforum.fora.pl/a/a,131.html
Temat: Browary Produkcja piwa w domu wcale nie jest taka trudna, jakby się z pozoru wydawało. Ja od 15 lat warzę około 500 – 700 l rocznie na własne potrzeby. Zainteresowanym proponuję stronę www.browar.biz. Tam można się wszystkiego dowiedzieć i przy okazji nawiązać kontakty z innymi entuzjastami.
Wracając do tematu, byłem jakiś czas temu w Prudniku i przekonałem się na własne oczy, że w krajobrazie miasta zachowało się kilka pomników dawnej... Źródło: prudnik.info/forum/viewtopic.php?t=974
Temat: Kto warzy piwo, dostaje medal Jan Krysiak z Chorzowa, piwowar amator, dostąpił wielkiego zaszczytu. Piwo według jego receptury wyprodukuje cieszyński Bracki Browar Zamkowy. To główna nagroda Konkursie Piw Domowych.
Krysiak z zawodu jest technikiem mechanikiem, z gastronomią nie ma nic wspólnego. Ponad trzy lata temu przeczytał w gazecie artykuł o pasjonatach zajmujących się domową produkcją piwa. - Postanowiłem spróbować. I wciągnęło mnie na dobre - mówi. Piwo produkuje w pralni, która okazała się najbardziej przydatnym do tego celu pomieszczeniem w domu. Od kiedy stał się domowym piwowarem, nie pija innego piwa poza tym własnej produkcji. Takich ludzi jak on jest w Polsce coraz więcej. - To popularne hobby - mówi Sebastian Tołwiński, rzecznik prasowy Grupy Żywiec.
W czerwcu podczas żywieckiego festiwalu... Źródło: forum.chorzow.slask.pl/viewtopic.php?t=4613
Temat: Czym jest biotechnologia? ...procesy biologiczne na skalę przemysłową. Konwencja o różnorodności biologicznej ONZ podaje jedną z najszerszych definicji:
Biotechnologia oznacza zastosowanie technologiczne, które używa systemów biologicznych, organizmów żywych lub ich składników, żeby wytwarzać lub modyfikować produkty lub procesy w określonym zastosowaniu.
Metody z zakresu biotechnologii są wykorzystywane od tysięcy lat. Przykładowo: produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym, w którym wykorzystuje się fermentację cukrów prostych przez drożdże. W wyniku niedostatecznej ilości tlenu, utlenianie jest niezupełne i następuje fermentacja. Innym przykładem jest produkcja przetworów mlecznych.
Zdolność części bakterii do koncentrowanie w swoich komórkach niektórych metali wykorzystywana jest w górnictwie (bioekstrakcja ang. bioleaching).... Źródło: biotech.nazwa.pl/viewtopic.php?t=13
Temat: Browar Zakonny ...Po ośmiu latach działalności towarzystwo ogłosiło upadłość. Jego akcje zostały w 1880 roku przejęte przez nowe towarzystwo pod nazwą "Brauerei English Brunnen", czyli "Browar Angielski Zdrój" . Ta właśnie nazwa zachowała się do 1945 roku. Towarzystwo podjęło intensywną rozbudowę browaru w Elblągu. W latach 1888 - 1890 wybudowano nową słodownię. Zainstalowano bardzo nowoczesne urządzenia piwowarskie. Produkcja piwa w 1880 roku wynosiła 5 tys. hl , a w 1915 roku wzrosła do 85 tys. hl. Browar "Angielski Zdrój", produkował wiele gatunków piwa: słodowe-zwyczajne, słodowo-karmelowe, jasne-bawarskie, leżakowe, jasne-białe berlińskie, pilzneńskie-niemieckie, eksportowe ciemne, porter niemiecki i koźlak. W roku 1900 browar staje się oficjalnym dostawcą piwa na dwór niemieckiego cesarza Wilhelma II. Pokój Wersalski miał dla... Źródło: marienburg.pl/viewtopic.php?t=510
Temat: Najniższa półka (sklepowa) ..."w zakresie technologii produkcji, jakości surowców, jak i kontroli jakości brak jest istotnych różnic" między piwem Van Pur a marką supermarketową.
Ale skąd aż dwuipółkrotne przebicie?
Doktor inż. Elżbieta Baca z Zakładu Technologii Piwa i Słodu w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego podsuwa taką hipotezę: - Jeżeli browar ma zalegające piwo, to woli się go pozbyć nawet po cenie produkcji. Produkcja piwa trwa trzy-cztery tygodnie, a potem towar ma pół roku-rok trwałości. Sprawdzam w sklepie: pudło. Piwo marki Tesco ma najdłuższy termin przydatności w całym dziale piwnym.
Paweł Kwiatkowski, rzecznik prasowy konkurencyjnej Kompanii Piwowarskiej, podsuwa inne tropy: - Można używać słodu jęczmiennego albo zamiast niego kukurydzy, to tańsze. Można kupić chmiel gorszej klasy, bez aromatu i dodać aromat... Źródło: bibliofil.fora.pl/a/a,460.html
Temat: Słów kilka od szefa tego bu... baru Święty bada zawartość cukru w cukrze więc ja się zajmę produkcją piwa i sam się napije przy okazji Źródło: shamo.gry-online.pl/agora/index.php?showtopic=6111
Temat: Piwo - recenzje, odkrycia, dyskusje Zresztą z tego co mi wiadomo dzisiejsze przemysłowe warzenie piwa ma nie wiele wspólnego z tym tradycyjnym obecnym jeszcze tylko w niewielkich regionalnych zakładach i domowych browarach.
Znaczy się wyjaśnij mi czym się różni przemysłowe warzenie od tego nieprzemysłowego, poza oczywiście ilością, bo być może coś mi umknęło.
Różnimy się tym, że Ty wiesz, bo ktoś Ci powiedział, czy gdzieś przeczytałeś. Ja wiem, bo z produkcją piwa jestem związany od 30 lat. Chyba że masz większą wiedzę na temat produkcji i technologii piwa to chylę czoła.
Swoją wypowiedzią nie chcę nikogo urazić, ale naprawdę wrzućcie na luz, bo zauważyłem, że znawców tematu produkcji jest cała masa, co niektórzy byli nawet na wycieczce w którymś browarze to przecież wiedzą jak się piwo robi. Źródło: pentax.org.pl/viewtopic.php?t=11290
Temat: problem z wykresem witam, czy mógłby ktoś mi pomóc w rozwiązaniu zadania:
w browarze obliczono kwartalne wskaźniki sezonowości(miary względne) produkcji piwa w latach 1991-2003: O1=0,45,O2=0,65 i O4=1,45.Średnia kwartalna produkcja piwa wynosiła 5000 hl.
Przeciętna produkcja kwartalna w 3 kwartale wynosi 6000 hl t/n
przeciętna produkcja kwartalna w 1 kwartale wynosi 22500 hl
suma absolutnych odchyleń sezonowych w kwartałach od trendu
=0 t/n
iloczyn względnych odchyleń sezonowych w kwartałach od trendu wynosi 1 t/n
czy ktoś mógłby rzucić okiem na to zadanie i napisać dlaczego są takie a nie inne odpowiedzi.
Dzięki Źródło: statystycy.pl/viewtopic.php?t=744
Temat: : publikacje ..., to ten sam proces z jedna zasadniczą różnicą .Dotyczy to tylko whisky tzw. dymnych.
Część słodu suszy sie w dymie torfowym który nadaje ten wyjątkowy smak whisky np. z Islay.Sa słody o różnym stpniu zadymienia (skala PP)
Do piwa zazwyczaj nie suszy sie slodu w dymie , czasem piwa np. z Islay maja mały dodatek takiego słodu ale to raczej na zasadzie przyprawy niż znaczących technologicznie ilości.
Produkcja whisky to do pewnego momentu produkcja piwa , z tym że piwo dodatkowo chmielimy, a w produkcji whisky po prostu destylujemy niechmielone piwo aż do momentu uzyskania 70-75 % alkoholu. Źródło: bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=455
Temat: Zawiercie jakiego nie znamy Czy w źródle Twojej informacji o produkcji piwa przez sukcesorów Moesa jest jednoznacznie wymieniona nazwa Pilicy? Moes miał olbrzymi kompleks fabryczny w Choroszczy pod Białymstokiem a tam produkcja piwa była bardziej znana. Za czasów jego poprzednika- Branickiego-browarów było 15 w tym 13 żydowskich. Spis pruski z końca XVIII wieku wykazał 8 browarów i 8 gorzelni. Kompleks fabryczny Moesa liczył 20 budynków produkcyjnych, 11 budynków mieszkalnych, szkołę, piekarnię, 2 sklepy, aptekę i zbór ewangelicki. Czy Moesowie byli również właścicielami choroskich browarów tego nie wiem ale tam spora produkcja nie byłaby... Źródło: forum_old.jurapolska.com/viewtopic.php?t=1781
Temat: Ciekawostki o piwie PRODUKCJA PIWA
Z czego produkuje się piwo ?
Pozornie prosta odpowiedź woda - słód - chmiel nie jest wyczerpująca. Na świecie piwa produkowane są przy użyciu najdziwniejszych dodatków i technologii. Mamy więc piwa fermentacji spontanicznej ( fermentujące około 2 lat) z dodatkiem moszczu owocowego ( poziomki, truskawki, maliny etc) mamy także piwa z bananów, ryżu, sorgo a nawet z dodatkiem ostryg ( angielski ouester stout) i wiele wiele... Źródło: zielona-oliwka.com/viewtopic.php?t=164
Temat: Studiowanie biotechnologi wlasciwie tak. biotechnologia zaczyna byc powszechna na szersza skale co daje coraz wieksze mozliwosci. wykorzystywana jest ona nie tylko w medycynie ale i np w rolnictwie. co za tym idzie jest to kierunek w ktory warto inwestowac rowniez wiedza bo w przyszlosci moze sie to oplacic. [zwykla produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym wiec jak widac mozna sie z tym spotkac w codziennym zyciu:)]. do tego nie jest to nudny kierunek co jest duzym plusem, nie dziwota ze zainteresowanie wzroslo. Źródło: scientist.pl/viewtopic.php?t=878
Temat: 13.01.2008 Browarniana Rewolucja ...całego terenu na zespól mieszkaniowy, co od miasta wymógł inwestor, amerykańska firma Hannover. Teren związany z Browarem jest trudny do zagospodarowania, ponieważ leży w swoistym trójkącie otoczonym z jednej strony ruchliwą ulicą Jedności Narodowej, torami kolejowymi i kanałem rzeki Odry. Na działkach budowlanych zlokalizowanych na terenie Browaru Piastowskiego stoi obecnie kilkanaście obiektów zabytkowych związanych z produkcją piwa. Jednym z nich jest budynek „leżakowni”. Obiekt ten znajduje się na wprost głównego wjazdu do browaru, jest najlepiej zachowanym i okazałym budynkiem całego kompleksu, w nim mieściła się siedziba rady nadzorczej i zarządu browaru. Obiekt ten na pewno zostanie w całości odrestaurowany, a na jego terenie powstanie duży sklep wielkopowierzchniowy o wielkości do 5 tys. m2. Niestety nie wszystkie obiekty na terenie... Źródło: pkpnadodrze.fora.pl/a/a,42.html
Temat: Gra przedstawia sie okazale. Lubię tego typu gry. To typowa gra ekonomiczna więc to coś dla fanów gatunku. Sama produkcja piwa wydaje się być interesująca więc czekam niecierpliwie
Edit: Proszę o usunięcie drugiego identycznego posta. Wina kompa Źródło: strongholdnet.fora.pl/a/a,1384.html
Temat: Alkohol... zacytuje siebie :szczerbaty:
wyprodukowanie 1 L wódki jest twoim zdaniem droższe od wyprodukowania 1L dobrego piwka produkcja piwa (choć zawiera mniej alkoholu) jest droższa bo proces produkcji jest bardziej skomplikowany a do tego piwko musi poleżeć a leżenie też kosztuje (miejsce w magazynie) Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=341496
Temat: Sponsor Raczej założył, że będzie jeszcze bardziej pod górkę :) Ale nie o tym chciałem. Pomysł z produkcją piwa Lech pojawił się już sporo wcześniej. Niestety wielkie browary nie są zainteresowane przestawieniem/uruchomieniem dodatkowej lini produkcyjnej na kilkaset tysięcy butelek, bo im sie to ponoć nie opłaca przy milionowych "nakładach" podstawowych serii. Zainteresowane są browary pokroju Ambera, ale to z kolei koliduje z umową sponsorską. Fresh1982 - naprawdę nie chce mi się o tym gadać, reformatorze złoty.... Źródło: forum.wiaralecha.pl/index.php?showtopic=918
Temat: Alkohol ...zbieżność nazwy z moim hobby dla mnie zawsze na I-szym miejscu jest BOSMAN.
Nie przeczę, że są piwa bardziej szlachetne . Sam się nigdy nie upieram na tego Bosmana wyłącznie .Lubię różnorodność. Żywiec był pierwszym piwem jakie wypiłem.
Khaes , a wiesz, że za rozpowszechnienie piwa jako trunku we współczesnym Świecie odpowiedzialni są zakonnicy , bodajże benedyktyni ?
za wikipedią podaję :"W świecie starożytnym produkcją piwa zajmowały się kobiety. Prawa wielu ludów stanowiły, iż naczynia do warzenia piwa są własnością kobiety.
Sytuacja ta zaczęła zmieniać się w wiekach średnich, gdy Źródło: rrr.com.pl/forum/viewtopic.php?t=5216
Temat: Śmiecie przy drogach Pani Rabena słusznie zauważyła, że wystarczy zmienić browar/dostawcę. Niestety szara codzienność, która dotyczy nie tylko mnie, ale i inne okoliczne firmy wygląda następująco:
W Polsce produkcja piwa skoncentrowana jest w rękach 2 największych producentów, czyli Grupy Żywiec i Kampanii Piwowarskiej, posiadających w swoim asortymencie najbardziej popularne marki piw na naszym rynku, czyli zmiana browaru nie wchodzi w grę. To typowy przykład duopolu, jednej z odmian monopolu, ale to sprawa raczej dla Komisji Europejskiej.
Zmiana dostawcy w tym przypadku hurtowni. Na rynku lokalnym jest ok. 5 firm tego typu, posiadam... Źródło: gabryelin.info/viewtopic.php?t=65
Temat: Piwo :-) i inne trunki z % Hmmm.. wina ponad 40 l robię rok w rok Piwo pijam prawie codziennie (ale chyba jeszcze daleko mi do alkoholizmu) - ale to za sprawa pracy mgr'skiej jaka mnie czeka Przegląd rynku browarniczego w Polsce lub domowa produkcja piwa.
Ahaaa... i jak to mawiała moja Luba: Absinth jest zły! Baaardzo zły! Źródło: placebo.fora.pl/a/a,162.html
Temat: Szukam odbiorców młóta - Gdańsk Nowo powstający browar restauracyjny w Gdańsku szuka osób zainteresowanych odbiorem młóta - wysłodzin browarnianych - znajdujących szerokie zastosowanie jako pasza w żywieniu dorosłych świń i przeżuwaczy ze szczególnym uwzględnieniem bydła mlecznego.
Oferta będzie aktualna gdy ruszymy z produkcją piwa (przypuszczalnie koniec czerwca) jednorazowo ok 200-250 kg, 2-3 razy w tygodniu.
Zainteresowanych proszę o kontakt na PW Źródło: agroportal.net.pl/forum/viewtopic.php?t=588
Temat: Czamu piwko w polsce je takie drogie? ...z fermentacji.
Wiadomo, że każdy litr piwa przywieziony z zagranicy - to strata browarów krajowych. Zdaniem Danuty Gut ze Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego w Polsce, gdyby sprzedaż polskich browarów spadła o 20%, a przecież znakomita większość polskich browarów zlokalizowana jest wzdłuż południowej i zachodniej granicy, zagrożonych będzie około 11 tysięcy miejsc pracy bezpośrednio i pośrednio związanych z produkcją piwa.
Przemysł piwny - choć obecnie jego sytuacja jest stabilna i wnosi do budżetu coraz więcej pieniędzy z akcyzy i VAT-u - po wejściu do Unii przegra cenowo z piwem z Czech, Niemiec czy Słowacji. Według szefa Związku Czeskich Browarników Jana Veselego głównym celem ekspansji browarów czeskich stanie się Polska.
Pojawią się przed nami trzy zagrożenia:
Import prywatny - piwo przywożone w dużych ilościach do... Źródło: forum.chorzow.slask.pl/viewtopic.php?t=2202
Temat: Obozowy partner STRZELEC MAŁOPOLSKI BROWAR STRZELEC
analiza SWOT
SILNE STRONY
* dobra pozycja na rynku w Małopolsce
* współpraca z austriackim partnerem - browarem Ottakringer Brauerei ( produkcja piwa Gold Fassl)
* duża elastyczność działania z uwagi na niewielkie rozmiary spółki, szybkie reagowanie na zmiany w otoczeniu rynkowym
* poszerzenie gamy oferowanych produktów
* pieniądze, pozyskane z ostatniej emisji akcji (serii D)
SŁABE STRONY
* koncentracja na rynku lokalnym, silnie penetrowanym przez konkurencję (bliskość browaru w Okocimiu i Żywcu oraz producentów czeskich)
* konieczność... Źródło: dystanschelm.fora.pl/a/a,15.html
Temat: Piwo - wyrób domowy właśnie wczoraj pod moją nieobecnośc do domu zapukał kurier i przyniósł zamówione słody czyli oznacza to że ruszam z produkcją piwa (albo lepiej brzmi będę próbowal ruszyć ) .Liczę na pomoc kolegów fachowców w tej branży, ponieważ inni i straszyli mnie że powinienem zacząć od brew-kitu a kolega Wena na forum piwo.org napisał mi abym się niczego nie bał i brał się za zacieranie posłuchałem a co z tego bedzie to się zobaczy może wypić się da a jak nie to sie przerobi na literaryre "ciężką" Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3057
Temat: pomoc pilnie potrzebna ...bardzo wdzięczny :)
w razie gdyby ktoś jednak to zrobił, to proszę o maila z zadaniem w załączniku na
g-o-o-f@wp.pl
chciałem dodać w załączniku plik w excelu, ale się nie da (jakby ktoś chciał, to prosze o info na maila)
Poniżej treść zadania:
Prognozowanie na podstawie ekonometrycznego modelu wahań sezonowych
Dynamika przychodów ze sprzedaży (średnia z roku 1998 =100) grupy przedsiębiorstw zajmujących się produkcją piwa
(zmienna Y,w %) oraz liczba punktów sprzedaży piwa (zmienna X, w setkach) w poszczególnych kwartałach
lat 1999 - 2002 kształtowały się następująco:
lata kwartały Y [%] X [tys.]
1999 I 75,8 12,0
II 110,2 12,6
III 131,3 13,0
IV 82,6 13,6
2000 I 79,6 14,4
II 136,7 14,7
III 127,9 15,2
IV 97,3 15,6
2001 I... Źródło: statystycy.pl/viewtopic.php?t=2381
Temat: Gra w skojarzenia produkcja piwa ---> pieniądze Źródło: forum.x-world.pl/viewtopic.php?t=46140
Temat: Historia piwa ...tego szlachetnego trunku była udoskonalana. W IX w. do opactwa St. Gallen w Szwajcarii należała słodownia i trzy browary. W każdym z nich mnisi przygotowywali inny gatunek piwa:
Tertia - dla pielgrzymów;
Cerevisia - do codziennego użytku;
Prima Melior - najlepsze piwo trzymane na specjalne okazje;
To właśnie zakonnicy zaczęli dodawać chmiel (ok. 1000r.) oraz przenieśli fermentację do zimnej piwnicy (Bawaria, 1429r.). W średniowieczu produkcja piwa coraz bardziej nabierała cech przemysłu. Pierwsze browary typu rzemieślniczego powstały w XI w. w Londynie i Trondheim, wkrótce rozprzestrzeniły się na całą Europę. W owych czasach bardzo trudno było o przywilej warzenia piwa. Cechy narzucały obowiązek odbycia praktyki czeladniczej (nawet 3 lata). Wielkim amatorem piwa był sam król Bolesław Chrobry. W Polsce piwo można nazwać napojem narodowym. Powód tego jest dosyć... Źródło: browarnicy.ovh.org/viewtopic.php?t=12
Temat: Region szczęśliwie poprzemysłowy ...halach przemysłowych powstają biura, galerie czy nawet luksusowe mieszkania. Na Zachodzie zapoczątkował tę modę Andy Warhol. Gdy wróciłem na Śląsk w 1989 roku, postanowiłem wykupić jakiś upadły zakład i zrobić coś podobnego - mówi Bros.
Bros wybrał popadający w ruinę dawny Browar Mokrskich w Katowicach Szopienicach. Rozwijający się od 1880 roku browar był kompleksem ceglanych budynków, każdy z niezwykle oryginalnym detalem. Produkcja piwa zakończyła się już w pierwszej połowie XX wieku. Od tego czasu budynki powoli upadały. - Chciałem, by miejsce było atrakcyjne dla firm, jednak najbardziej zależało mi na ratowaniu zabytków. Najpierw urządzano tu głównie hurtownie, ale stale podnosimy standard budynków. Przybywa więc biur, firm projektowych - wyjaśnia Bros. Teren wokół budynków wybrukowano, powstały place, uliczki i zaułki, które są miejscami... Źródło: hawajeforum.fora.pl/a/a,215.html
Temat: Nowy Port na zdjeciach i pocztowkach ...czasie do XVI wieku, nie tylko w Gdańsku, ale w całej Polsce i w całych Niemczech usłyszelibyśmy, że nie ma lepszego piwa niż to warzone nad Motławą. Niemieccy browarnicy lubili rozpowszechniać złośliwe plotki, że im lepsze jest gdańskie piwo, tym gorsza woda, z którego jest warzone. Mówiąc "woda", od razu dodawali - Radunia. W tych złotych dla złotego gdańskiego trunku czasach, w mieście istniało ponad czterysta browarów, a roczna produkcja piwa dochodziła do około ćwierci miliona beczek!
Wraz z upływem lat piwo straciło popularność na rzecz wódki. W epoce Napoleona złocisty trunek uważano za napój, który godzien jest jedynie ust najgorszej biedoty. Przebywający w Gdańsku Ignacy Kraszewski zanotował nawet, że nie dane mu już było spróbować tego smaku, z którego kiedyś słynęło miasto.
Do łask mieszczan piwo zaczęło wracać dopiero w XIX wieku. W... Źródło: forum.brzezno.net/viewtopic.php?t=726
Temat: Symulator produkcji piwa. Jak zrobić ? Tak jak w temacie chciałbym zrobić taką grę. Macie może jakieś pomysły ? Z góry bardzo wielkie dzięki za jakąś pomoc Produkcja piwa składa się z następujących etapów: * przygotowanie brzeczki, * fermentacja brzeczki, * leżakowanie piwa, * filtracja * rozlew piwa gotowego Chodzi o zrobienie gry coś a la hodowla rośliny ino że trzeba zrobić piwo ... na początku nalać później wodę składniki i czekać odpowiedni czas a potem rozlać. Źródło: forum.gmclan.org/index.php?showtopic=10880
Temat: Piwo Produkcja Piwa była już prowadzona przez kapłanów w Mezopotamii (4 tys. p.n.e.). Zanano wówczas 8 gatunków piwa z jęczmienia, 8 z pszenicy i 3 mieszane (zagęszczone "dla bogów"). Piwo babilońskie przygotowywano zawsze jako ekstrakt wymagający rozcieńczenia, gdyż lubiono tu piwo mocne i trwałe. Około 3 tys. p.n.e. wytwarzano w południowej Babilonii także piwo z prosa. Umiejętność warzenia piwa przyjęli od... Źródło: samotni.fora.pl/a/a,167.html
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plnvm.keep.pl
|