Mount Power przyprawy do potraw Strona Główna przyburcie prognozowy praca w MC
 

Miłość i zdrada | Błąd

Temat: Tortilla
tez jak kupuje przyprawy to tylko kamisa jestem milosnikiem tortilli wczoraj robilem z kurczakiem czerwona fasolka kukurydza cebula czosnkiem wszystko to podsmarzylem i dodalem przecieru pomidorowego curry pieprzu cayenne przyprawy do potraw chinskich. I zrobilem coś czego nigdy nieprubowalem zlorzylem tortille i zapieklem w serze zultym efekt byl nawet niezly. Nienalerzy zalowac sobie pieprzu cayenne i mozna dodac troszku ketchupu jak kto lubi aha zapomnial bym fasolki dalem 1/3 puszki a kukurydzy 1/2 puszki gdy przesadzi sie z fasola to robi sie troszku mulaca ta tortilla
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=885



Temat: Chińskie jedzonko
Indyk słodko-pikantnie (ew. kurak ) 40 dag piersi indyka dwie brzoskwinie z zalewy 4 krążki ananasa z puszki dwie cebule średniej wielkości 1 czerwona papryka dwie łyżki sosu sojowego kostka bulionowa łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka przyprawy do potraw chińskich łyżka ostrego sosu chilli świeżo zmielony pieprz dwie czubate łyżki dowolnego oleju garść szczypiorku pokrojonego na niezbyt małe kawałki Najpierw mięso - kroję pierś indyka na nie za małe kawałki - takie na jeden kęs. Wrzucam do miseczki, zalewam sosem sojowym i dodaję łyżkę sosu chilli oraz odrobinę pieprzu. Mieszam dokładnie, by mięso się całe pokryło marynatą. Teraz czas na...
Źródło: erodzice.net/forum/viewtopic.php?t=2209


Temat:
...mięty, kwiatu lipy. W diecie łatwo strawnej zabronione są następujące produkty i pokarmy; mąka żytnia i niskiego przemiału, pieczywo niedopieczone, świeże, żytnie na zakwasie, razowe, ciasta, smażone naleśniki, pyzy, kopytka, grzanki, groszek ptysiowy, paszteciki, ciasta francuskie, potrawy z kasz smażone lub zapiekane, zupy na tłustych wywarach z mięs, kości, ryb, grzybów, zupy zaprawiane zasmażką lub tłustą śmietaną, przyprawy do potraw ostre : ocet, pieprz, imbir, papryka, curry, musztarda, itp., sery żółte, topione, dojrzewające, ostre, jaja na twardo, jajecznica na boczku, słoninie, smalcu, olejach, mięsa tłuste, smażone, pieczone lub duszone z tłuszczem, gęś, kaczka, baranina, dziczyzna, potrawy z drobiu smażone lub pieczone, knedle, pierogi z mięsem smażone lub duszone, ryby smażone, solone, wędzone, marynowane, konserwy rybne, wędliny i...
Źródło: multisports.fora.pl/a/a,11.html


Temat: skuteczność atraktorów
Chemiczne to praktycznie wszystkie ktore kupisz w wedkarskim a naturalne to różnego rodzaju przyprawy do potraw.A to ze sa lepsze to przedewszystkim to ze woda jest przesycona tymi wszystkimi atraktorami dipami itd. ja powracam do wszystkich tych "zapachow" ktorych uzywalo sie kilka-kilkanascie lat temu Druga rzecz to sa one tansze o 100 % co daje nam wieeeeksze pole do popisu i exprerymentow.Kilka zapachow ktorych ja uzywam: anyż , cynamon , kminek , wanilia , czosnek , goździki , miód i koper włoski
Źródło: splawik.com.pl/index.php?showtopic=2251


Temat: Po prostu gotuj.....dania różniste
Ahooj!!! Oj, dawno mnie tu nie było. Dlatego zaproponuję taką potrawkę pod nazwą Żeberka na słodko-kwaśno Co potrzeba:l2 kg żeberek wieprzowych pokrojonych w paseczkilsól, pieprz, łyżka przyprawy do potraw chińskichl8 łyżek cukru, 4 łyżki sosu sojowego (można kupić w takiej buteleczce )l1/2 dużego ogórka, czerwona papryczka chili, karambola (można użyć w zastępczo zielonej papryki)Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 240 st.C (max). Żeberka płuczemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do chińskich potraw. Mięso pieczemy na ruszcie podstawiając pod spód tacę na kapiący tłuszcz. Cukier...
Źródło: nfoo.fora.pl/a/a,43.html


Temat: Dobre żarełko :)
...by było je czuc. Do sosu pod koniec gotowania dodajemy pokrojana w kostke, podsmazona z przyprawani piers z kurczaka. Uwaga: na koniec gotowania juz gdy jest gesty i ma konsystencje prawie przecieru ( nie mylic z kocentratem) dodajemy dosc spora ilosc cukru, tak by bylo go naprawde konkretnie czuc. Sos powinien byc bardziej słodki niz kwasny. PLACKI: Do stasrtych ziemniaków dodajemy duza łyżke kwasnej smietany, jajko, doprawiamy, ( ja daje sporo wegety i przyprawy do potraw z ziemniaków tak po duzej łyzce, dokładnie mieszamy nastepnie dodajemy maki, tez mieszamy dokładnie.W momecie gdy nam sie nagrzewa olej na patelni do masy plackowej dodajemy tak ok 2 łyżeczek proszku do pieczenia i mieszamy. Smazymy jak kto lubi wieksze lub mniejsze placki. podajemy placki posmarowane gruba warstwa kwasnej gestej smietany, a nastepnie polewamy sosem. Naprawde to połaczenie, słono- ziolowych...
Źródło: he.com.pl/forum/viewtopic.php?t=110


Temat: Przyprawy kulinarne
Sekretny smak Vegety Uniwersalna przyprawa Podravki już od 47 lat uszlachetnia smak dań w kuchniach całego świata. Dzięki unikatowej, owianej tajemnicą recepturze Vegeta cieszy się tak dużą popularnością, że jej nazwa stała się synonimem przyprawy do potraw. Charakterystyczną niebieską torebkę z wizerunkiem sympatycznego kucharza znają konsumenci w ponad trzydziestu krajach świata. Na wszystkich kontynentach Vegeta stała się niekwestionowanym liderem segmentu przypraw uniwersalnych. Dzięki starannie dobranej recepturze stale zadziwia wszechstronnością swojego zastosowania, pozwalając wydobyć z przygotowywanych dań to, co najlepsze. Unikatową...
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,288.html


Temat: Casa Fiesta - nachos etc
Tak - o tej naprzeciwko EPI. Dzisiaj spędziłem troche więcej czasu nad półką z produktami z CasaFiesta - oprócz nachos serowych i solonych które wogóle nie mają glutenu i barbeque które mają poniżej 200ppm znalazlem też przyprawy do potraw - fajita, chili i taco (jest jeszcze przyprawa do burito ale jest zaznaczone zawiera pszenice). Poza tym bezpieczna są dipy - serowy, guacamole i salsa oraz sos guacamole. Do pełni szczęścia brakuje jeszcze samego placka tortilli, ale niestety jest robiony z pszenicy. Przy okazji na tej półce znalazłem książeczkę reklamową z przepisami kuchni meksykańskiej z pomysłami jak wykożystać ich produkty - postaram się ją...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1871


Temat: Znaczenie i rola grzybów w przyrodzie i gospodarce człowieka
...gleby i umożliwiają rozwój roślin, mszaków, paprotników, a po jakimś czasie także roślin nasiennych. Porosty odgrywają więc ogromną rolę w sukcesji ekologicznej, czyli osiedlaniu się i następowaniu po sobie nowych gatunków na danym terenie. Daleko na północy, w tundrach arktycznych porosty stanowią główne pożywienie reniferów, szczególnie zimą. Porostami odżywiają się również ludzie. Obecnie porosty używa się jako przyprawy do potraw w północnych krajach Europy i w Japonii. Dawniej, szczególnie w okresach głodu, porosty stanowiły ważny składnik w jadłospisie. Płucnicę islandzką (Cetraria islandica) po sproszkowaniu wykorzystywano do wypieku chleba oraz spożywano w postaci galarety na północy Szwecji, Norwegii i Islandii. Porosty jadali również Indianie i traperzy kanadyjscy w Ameryce Północnej. Porosty mają też zastosowanie w...
Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=2191


Temat: Trójbój siłowy
...mleko) wołowina, cielęcina owoce cytrusowe oraz soki z tych owoców (np. pomarańcze, mandarynki, cytryny) czekolada, kakao orzechy (przede wszystkim arachidowe) ryby wędzone i morskie, skorupiaki (np. dorsz, makrela, tuńczyk, łosoś, krewetki, małże) jajko • pory, selery • napoje gazowane, butelkowe, soki kartonowe • barwniki, konserwanty (np. cukierki, lizaki, gumy rozpuszczalne, do żucia) • chipsy • przyprawy do potraw (gotowe, torebkowe, kostki do zup) pokarmy tłuste, smażone, pikantne
Źródło: fbb.pl/index.php?showtopic=32660


Temat: Lutusie część VII
...ziemniaki, ogórki, kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek, cukinia, dynia, sałata. Zabronione: pomidor, seler, pietruszka, por Tłuszcze: dozwolone: margaryny bezmleczne np. Nova, Kama, olej slonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, winogronowy, oliwa z oliwek, smalec. Zabronione: olej sojowy, masło, margaryny z dodatkiem masła Przyprawy: dozwolone: naturalne- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, koper, cynamon. Zabronione: przyprawy do potraw Vegeta, Warzywko, Kucharek, kostki rosołowe, sól potasowa, saletra (konserwanty do mięs) Desery: dozwolone: ciasta bezmleczne i bez ja, wafle ryżowe, suche wafle tortowe, chrupki kukurydziane o naturalnym smaku, kisiel, galaretki. Zabronione: czekolada. miód naturalny i sztuczny, gotowe ciasta zawierające niedozwolone dodatki, cukierki owocowe, lizaki, chipsy, paluszki Uf..ale się namachałam, ale mam nadzieję że...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=50475


Temat: kosmiczne jaja albo po prostu dowcipy
[..] Warzywko, kwiaty, kapusta - pacjent w stanie wegetatywnym. [..] Mini-Max - minimum bezpieczeństwa, maximum ryzyka. Tak... tak... - są szpitale, gdzie jest on jeszcze podstawowym aparatem do znieczulenia! [..] Akcja "Znicz" - zwoływanie Komisji d/s śmierci pnia mózgu. [..] Warzywko - kiedyś do mojej znajomej po jakiejś operacji przybyli koledzy z akademika w odwiedziny. Zamiast kwiatka dostała paczkę przyprawy do potraw "Warzywko" ("warzywko dla warzywka"). Mina obdarowanej - bezcenna Mini-Max? Proszę podkręcić jasność wypowiedzi... Akcja "Znicz" - handel światłami na cmentarz ok. 2 tygodni przed i 2 tyg. po 1 listopada...
Źródło: science-fiction.com.pl/forum/viewtopic.php?t=205


Temat: Czas na grila.... :D:D:D:D
...amerykańskich. Kluczem do doskonałych potraw z grilla jest wcześniejsze marynowanie mięsa. Żadna przyprawa, którą oprószymy mięso przed położeniem na ruszt, nie da nam takiego smaku, jak przygotowanie odpowiedniej marynaty i namoczenie w niej mięsiwa. Bierzemy karkówkę, siekamy ją poprzecznie tępą stroną noża, solimy, pieprzymy, posypujemy papryką, majerankiem, tymiankiem i oregano. Mniej wprawieni kucharze mogą użyć gotowej przyprawy do potraw z grilla. Tak przygotowane mięso zanurzamy w oleju na kilka godzin, aby skruszało. To samo dotyczy udek i skrzydełek z kurczaka oraz pozostałych mięs, również tych na szaszłyki. Kiełbaski po prostu nacinamy poprzecznie, aby wytapiany tłuszcz miał którędy wypływać. Kaszance nic nie robimy, za to ziemniaki, podobnie jak ryby, po umyciu warto nasmarować oliwą i zawinąć w folię aluminiową. W ten sposób nie będą...
Źródło: forumbrzeg.pl/ppadd/viewtopic.php?t=2283


Temat: Łopatka - Biodrówka
Wieprzowina słodko-pikantna z warzywami i makaronem jajecznym:) Składniki: O,5 kg wieprzowiny(np łopatki) ciemny sos sojowy miód płynny kostka przyprawy chili marchew pietruszka seler por czosnek łyżeczka przyprawy do potraw chińskich łyżeczka przyprawy 5 smaków makaron typu spagetti gotowy słodki sos chili kubek bulionu Wykonanie: W dużym garnku zagotować wodę na makaron(spagetti można złamać na pół lub gotować w całośći). Ugotować go aldente.W misce wymieszać 3 łyżki sosu sojowego z 2 łyżkami miodu i kostką przyprawy chili. Mięso umyć osuszyć i pokroić w paski.Mięso wymieszać z sosem sojowym z...
Źródło: garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=67


Temat: Lasagne
...płatów makaronu lasagne 1-2 łyżki oleju 1 duża cebula, drobno posiekana 1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane 450g mięsa mielonego ok. 5-6 łyżek przecieru pomidorowego (lub jeśli ktoś ma możliwość, to sosu do pizzy pudliszek) sól, pieprz 300ml gęstej śmietany 0k 1/2 szklanki mleka 0k 300g startego żółtego sera (najlepiej parmezanu, ale ja ostatnio robiłam z goudą i też wyszło dobre) i teraz: jeśli używamy przecieru to 2 łyżki przyprawy do potraw włoskich, jeśli sosu to 1 płaska łyżka lub wersja dla zaawansowanych którzy umieją doprawiać i mieszać dobrze ze sobą zioła: 1-2 łyżki posiekanych świeżych ziół takich jak rozmaryn, oregano i tymianek (osobiście preferuję „gotowe” wymieszane zioła z torebki...) ew. trochę wody trochę masła Sposób przygotowania: Proponuję zacząć od makaronu, z nim jest najwięcej zabawy......
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=15059


Temat: Sałatki na każdą okazję
...W dużej misie wymieszać ziemniaki, śledzie, ogórki, cebulę, fasolkę i śliwki. Zalać według upodobań majonezem, posolić do smaku. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Sałatka z czerwonej fasoli Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli, 1 główka ozdobnej strzępiastej sałaty, 150 g boczku, 100 g ziaren słonecznika, 1 jabłko, 1 cebula, 1 pęczek szczypiorku, 4 łyżki oleju, sól oraz: 3 łyżki Octu winnego białego, 1 łyżeczka Przyprawy do potraw z fasoli, ½ łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego. Przygotowanie: Fasolę wylać na sito i spłukać zimną wodą, sałatę porwać na części, a boczek pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na patelni. Wsypać słonecznik i prażyć aż zbrązowieje. Jabłko pokroić w plasterki, cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Z octu, oleju, przyprawy, soli i pieprzu zrobić marynatę, wrzucić do niej cebulę i...
Źródło: oazadialogu.fora.pl/a/a,135.html


Temat: SALATKA GYROS
Kapusta pekińska z grzybami Składniki: 1 kapusta pekińska (ok. 1,5 kg), 1 cebula (10 dag), 50 dag grzybów (pieczarek lub boczniaków), 2 łyżki masła, 2 łyżeczki czosnku granulowanego Prymat, 1 łyżeczka przyprawy do potraw KUCHAREK, sól i pieprz czarny mielony Prymat do smaku. Przyrządzanie: Kapustę poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem przyprawy KUCHAREK. Na maśle udusić posiekaną cebulę oraz grzyby i połączyć z kapustą. Doprawić solą, czosnkiem i pieprzem. Wymieszać i podawać ze smażonymi ziemniakami. (bardzo egzotyczne mi sie wydawalo ale ja bardzo czesto np. w chinskich daniach sie spotkałam z...
Źródło: forum.smacznie.com/viewtopic.php?t=172


Temat: A na obiad ugotuję Ci kwiaty!
...Kanapka ze stokrotką, smażony bez i sałatka z bratków? Dlaczego nie! Fiołki, nasturcje - dlaczego nie? Najbardziej popularne jadalne kwiaty to kalafior i brokuł, ale jadalne są także m.in fiołki, nasturcje i liliowce. Można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Nadają się do sałatek, jako dodatek do deserów, można je też smażyć. Do jadalnych kwiatów możemy zaliczyć kwiat nasturcji, który drobno posiekany służy jako przyprawy do potraw. Natomiast liście tej rośliny możemy dodać do surówek lub kanapek. Nie tylko do dekoracji W kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej kwiaty dodaje się do wielu potraw. W kuchni chińskiej używa się płatków białych i żółtych chryzantem do dekoracji półmisków z potrawami. W Kantonie i Hongkongu białe chryzantemy są ważnym składnikiem zupy z węża. Jako pożywienie mogą służyć także znane...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=12067


Temat: Porady...
...żeby goście czuli się swobodnie i dobrze się bawili. O to powinien zadbać gospodarz. Na przyjęciach typu barbecue w roli gospodarza występuje właśnie pan domu. Przyprawia, smaży potrawy i przekłada je na półmisek albo na talerze. Jeśli jednak gościom sprawia przyjemność przyrządzanie potrawy, gospodarz zaczyna "ceremonię", a później goście sami bawią się przyprawianiem i pieczeniem. Obok paleniska ustawia się specjalne przyprawy do potraw z grilla, sól czosnkową, paprykę w proszku, musztardę gruboziarnistą, zielony i czarny pieprz w ziarnkach albo świeżo zmielony. Najlepiej mleć pieprz w czasie pieczenia, prosto na kawałki mięsa. Przyprawianiem potraw jest pewnego rodzaju rytuałem, kiedy nadaje przyjęciu swoisty charakter. Na barbecue podaje się piwo nasne, nie zaś ciemne. Doskonałe jest piwo z beczki. Można też podać wina - czerwone lub białe. Na...
Źródło: samotni.fora.pl/a/a,282.html


Temat: slot memories ;)
I pieczarkosy też. Przydałaby sie reanimacja a ja mam przepis na pieczarkosa od koleżanki SKLADNIKI: 1 duza albo 2 male cebule 2 czerwone papryki wielkosci mojej piastki 8 srednich pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy troche oleju lyzeczka przecieru pomidorowego(nie wiecej) dwie malo czubale lyzeczki przyprawy do potraw meksykanskich pol luzeczki soli PRZEPIS: cebule odrac i pokroic w paseczki, i poddusic leciutko na oleju szybko dozucic umyta i pokrojona w paseczki papryke(wszystko ma sie jakis czas dusic az zrobi sie pomaranczowe i papryka zmieknie) dodac wyczyszczone, pokrojone pieczarki(troche poddusic) wszypac kukurydze i fasole dodac sos( sol,przyprawe, przecier i troche oleju wymieszane wczesniej razem na soswlasnie)...
Źródło: slot.org.pl/forum/viewtopic.php?t=661


Temat: ** LUTY 2008 **
...gotuje udka, lub calego) wraz w wloszczyzna, lisc laurowy, ziele angielskie. Stopic 2 lyzki masla , dodac make = zasmazka do zasmazki dodac wywar z rosolu. Zagotowac. Kurczaka obrac, mieso pokroic na drobne czesci. Smietanke kremowke ( ja biore ze 100 ml) wymieszac z 1 zoltkiem, dodac do zagotowanego juz wywaru z zasmazka. Nie gotowac wiecej. DOdac z lyzke soku z cytryny, przyprawic do smaku sola, pieprzem,odrobina cukru. Poprostu doprawic wedle smaku ( odrobina maggi, przyprawy do potraw tyou kucharek itd). Kurczaka , ja daje jeszcze marchewke, ktora gotowalam z kurczakiem, dodac do calosci , delikatnie wymieszac. Podawc z ryzem. Ja czasami jeszcze dodaje pieczarki podsmazopne na maselku. kto jak lubi.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=47424


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nvm.keep.pl